Afkomstig uit het boek “Professionals aan het stuur”
Zelforganisatie begint bij sterke, samenhangende teams die logisch zijn samengesteld. Een goed team is meer dan een groep professionals bij elkaar; het is een samenstelling van mensen die elkaar aanvullen en versterken. Toch gaat het in de praktijk vaak mis. Teams blijken te groot, rollen zijn onduidelijk of er ontbreekt essentiële expertise. Hoe zorg je voor een logische teamsamenstelling die eigenaarschap en samenwerking bevordert?
Een logische teamsamenstelling betekent dat een team niet alleen bestaat uit de juiste mensen, maar ook uit de juiste combinatie van competenties, verantwoordelijkheden en teamdynamiek. Het gaat om balans en complementariteit, zodat het team als geheel sterker is dan de som der delen.
Daarnaast kijk je naar de ideale grootte van het team.
Kenmerken van een logische teamsamenstelling:
Zonder een logische teamsamenstelling ontstaan er conflicten, gaten in verantwoordelijkheden en verwarring over wie wat doet.
Een goede teamsamenstelling begint met inzicht in wie er al in het team zit en welke competenties zij meebrengen. Maak een overzicht van:
Praktische tool: Gebruik een competentiematrix om te visualiseren waar sterke en zwakke punten in het team zitten. Zo zie je snel welke rollen ontbreken of oververtegenwoordigd zijn.
Diversiteit in het team is belangrijk om verschillende perspectieven en ideeën te benutten. Dit betekent dat je niet alleen mensen moet zoeken die lijken op de huidige teamleden, maar juist mensen die iets toevoegen.
Tip: Betrek teamleden bij het samenstellen van het team. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over wat er nog ontbreekt.
Een veelgemaakte fout is dat teams te groot worden, waardoor de slagkracht afneemt en besluitvorming stroperig verloopt. Houd rekening met:
Praktijkvoorbeeld: In een zorgorganisatie werd een zelfsturend team uitgebreid tot 15 personen, omdat meerdere afdelingen fuseerden. In plaats van meer slagkracht leidde dit tot eindeloze vergaderingen en onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk was. Door de groep te splitsen in twee kleinere, taakgerichte teams, keerden duidelijkheid en daadkracht terug.
Zelfsturing werkt alleen als iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het geheel. Dit vraagt om een cultuur waarin men samen verantwoordelijk is voor het resultaat.
Werkvorm: Een effectieve manier om gedeeld eigenaarschap te stimuleren is de ‘rotonde-sessie’:
Het creëren van een logische teamsamenstelling kent uitdagingen:
Een logische teamsamenstelling vormt het fundament van zelforganiserende teams. Door goed na te denken over de samenstelling, rollen en verantwoordelijkheden, creëer je een omgeving waarin professionals zich eigenaar voelen van hun werk. Geef ruimte aan diversiteit, beperk de omvang en zorg voor gedeeld eigenaarschap.
Wil jij aan de slag met het versterken van teamsamenstellingen in jouw organisatie? Neem contact op en we kijken samen hoe we de optimale samenstelling kunnen realiseren!
Je hebt nu pijler 3 van de 10 pijlers waarop je een ijzersterk team bouwt gelezen. Wil je alle pijlers wekelijks in je mailbox ontvangen met praktische tips? Meld je dan hier aan voor deze nieuwsbriefreeks.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden