In de snel veranderende maatschappij, waar flexibiliteit en wendbaarheid belangrijke factoren zijn voor succes, kunnen traditionele managementstructuren vaak een belemmering vormen. Daarom richten steeds meer organisaties zich op innovatieve manieren om de werkplek te structureren en werknemers te motiveren. Een van de opvallende concepten die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is dat van het ‘zelfsturend team‘.
Maar wat is een zelfsturend team precies? Hoe werkt het en waarom zou een organisatie overwegen om dit model te implementeren? Als professional op het gebied van teamtrainingen krijgen we zo nu en dan deze vraag. En een logische vervolgvraag daarop: hoe creëer je zelf een zelfsturend team? In deze blog zullen we op deze vragen een antwoord geven! We vertellen je graag meer over de kenmerken van zelfsturende teams, hun voordelen en we bespreken de uitdagingen. Daarnaast geven we nog enkele nuttige inzichten voor organisaties die overwegen om dit pad te bewandelen.
Zelfsturing is het zich verantwoordelijk voelen voor het eigen (leer)proces door doelen te stellen en ook bij tegenslagen door te zetten. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces en voor een verzorgd resultaat. Je stelt haalbare doelen die uitdagen en werkt volgens een zelf gemaakt plan. Het begrip zelfsturing wordt ook als organisatieterm gebruikt voor de (mate van) beslissingsvrijheid die wordt toegekend aan personen, groepen, bedrijfs- of concernafdelingen.
Wat is dan een zelfsturend team?
Een team dat zich verantwoordelijk voelt voor het realiseren van eigen gestelde doelen. Een team waarbij teamleden verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces, zichzelf optimaal uitdagen aan de hand van een eigen gemaakt teamplan. In hoeverre kan een team beschikken over die beslissingsvrijheid als je onderdeel bent van een groter geheel?
Even los gezien van zelfstandige start-ups of een kleine zelfstandige maatschap. In onze werkpraktijk komen we geen teams tegen die echt volledig onafhankelijk zijn. Wel werken we met teams die een groot deel van alle taken en werkzaamheden zelfstandig oppakken. Of teams die zelfs met elkaar werkzaamheden verrichten die voorheen gedaan werden door stafcollega’s vanuit verschillende expertises. Die teams ervaren meer zelfregie dan ooit tevoren. Die teams worden steeds meer zelfsturend zoals de definitie hierboven.
Een voorbeeld uit onze werkpraktijk is een opleidingsteam van een grote zorginstelling. De ambities van de organisatie is om teams zogenaamd ‘vitaal’ en ‘aan zet’ te krijgen. Men streeft naar meer ruimte voor en daarmee meer eigenaarschap van zorgprofessionals. Het uitgangspunt hierbij is dat o.a. meer verantwoordelijkheden bij de zorgprofessionals zelf, leidt tot een grotere efficiëntie, meer vakmanschap en meer werkgeluk. Dit moet dan leiden tot het leveren van een hogere kwaliteit van zorg, waardoor hun cliënten ook meer geluk en een hogere tevredenheid ervaren.
Het team Opleidingen wil vooroplopen en heeft zichzelf als doel gesteld om zelf ook als zelfsturend team te werken. Hiermee willen ze een goed voorbeeld zijn voor de organisatie. Op basis van ervaringsleren onderzoeken ze met elkaar, ‘on the job’ wat wel en niet helpend is in het worden van een zelfsturend team. Hieronder een korte beschrijving van wat dit team als voor- en nadelen ziet van het proces om meer samen zelfsturend te (gaan)werken:
Naast voordelen worden er ook nadelen ervaren.
Dit, naast de gezamenlijke leerervaring dat je het niet overal eens over hoeft te zijn. Je kunt nog steeds verschillen van mening. Wel belangrijk dat iedereen in de uitvoering meegaat in het genomen besluit als team.
De grootste opbrengst in onze ogen is het verbeteren van de kwaliteit van de onderlinge dialoog: die wordt met de week scherper, directer en meer open. Dat werkt positief door naar de interne klanten en zeker ook naar de kwaliteit van het geleverde werk. Kortom, volop groei en vooruitgang in dit opleidingsteam. Dat laatste is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Het worden van een zelfsturend team is namelijk geen doel op zich. Het gaat er veelal om dat aanwezige talenten van professionals meer bewust worden. En dat de denkkracht van professionals optimaal benut wordt. In plaats van dat we ons allen verschuilen achter de gestelde regels en bureaucratie.
Als je als organisatie mee wilt gaan met alle ontwikkelingen is het belangrijk dat alle professionals flexibel zijn en bereid om te leren en samen vooruit te komen. Professionals die lef pakken en bereid zijn zelf het stuur te pakken als het nodig is. Oplossingsgerichte teamleden die samen de koppen bij elkaar steken om te onderzoeken wat beter / anders kan. En of dat nou zelfsturend is of niet, daarmee maak je het verschil. Dat laatste heeft dit team Opleidingen zeker gedaan!
Zelfsturende teams kunnen aanzienlijke voordelen bieden voor zowel organisaties als hun werknemers. Ze kunnen leiden tot een verhoogde productiviteit, efficiëntie, werknemerstevredenheid en betrokkenheid. Hoewel de implementatie van dergelijke teams een paradigmaverschuiving vereist en aanzienlijke uitdagingen met zich mee kan brengen, zijn de voordelen die ze bieden het overwegen waard voor elk bedrijf dat streeft naar verbeterde prestaties en een stimulerende werkomgeving.
Willen jullie als team graag hulp bij het creëren van meer zelfsturing? Bekijk dan onze speciaal ontwikkelde teamtraining “Zelforganisatie”. Tijdens deze 1-daagse teamtraining krijgen jullie hulp van een van onze professionals, welke volledig is afgestemd op jullie behoeften.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden