Ga naar de inhoud
Direct afspraak inplannen
Menu
Open inschrijving
Aankomende events
Blog

Lees onze blogs

Over ons werkgebied kunnen we je veel vertellen en leren. Daarom schrijven onze experts regelmatig blogs over diverse onderwerpen, zoals eigenaarschap.

Altijd op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

3 voorbeelden samenwerkingsafspraken

In de wereld van teamwork en andere samenwerkingen zijn samenwerkingsafspraken de ankerpunten die het schip veilig in de haven houden. Zonder deze duidelijke en specifieke afspraken kan zelfs het meest veelbelovende project ontsporen, verstrikt raken in miscommunicatie, of vastlopen in de modder van onduidelijke verantwoordelijkheden. Maar hoe maak je goede samenwerkingsafspraken en waar moeten deze aan voldoen? Je leest het hier!

Wat is teamcoaching? Ontdek het hier!

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige teams moeiteloos samenwerken en schijnbaar moeiteloos succes behalen, terwijl andere teams worstelen met onderlinge conflicten en moeite hebben om hun doelen te bereiken? Het geheim achter het succes van vele teams ligt vaak in effectieve teamcoaching. Maar wat is teamcoaching nu eigenlijk en hoe kan het jouw team naar nieuwe hoogten tillen? Je leest het in deze blog!

Interdisciplinair samenwerken: de sleutel tot innovatie en probleemoplossing

In onze snel veranderende wereld, waarin de complexiteit en onderlinge verbondenheid van problemen en uitdagingen voortdurend toenemen, is de roep om interdisciplinair samenwerken luider dan ooit. Van de bestrijding van wereldwijde pandemieën tot het aangaan van de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, de mensheid heeft een behoefte aan samenwerking die over de grenzen van disciplines heen gaat. Benieuwd wat interdisciplinair samenwerken allemaal omvat en hoe je dit kunt implementeren?

De 7 succesfactoren van zelfsturende teams

In het huidige bedrijfsklimaat dat snel evolueert, waar verandering en innovatie de enige constante zijn, worden zelfsturende teams steeds crucialer. Maar wat zijn zelfsturende teams precies en waarom worden ze steeds vaker toegepast? En nog belangrijker: wat zijn de succesfactoren van zelfsturende teams? In deze blog vertellen wij je er alles over!

Ontdek de kracht van constructieve feedback geven

In een wereld waar individuele prestaties en teamdynamieken cruciaal zijn voor succes, speelt constructieve feedback een centrale rol. Of het nu op de werkvloer is of in ons persoonlijk leven, het biedt een brug naar begrip. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Je leest het in deze blog.

Ontdek de kracht van procesbegeleiding: begeleiden, faciliteren en de toekomst

In onze steeds veranderende wereld waar teamwork en samenwerking van cruciaal belang zijn, speelt procesbegeleiding een sleutelrol. Maar wat is procesbegeleiding precies? Hoe werkt het in de praktijk? En wat is de toekomst van procesbegeleiding in het licht van technologische vooruitgang?

Leer omgaan met werkdruk in de zorg

In de zorgsector is werkdruk een veelvoorkomend probleem dat professionals kunnen ervaren. Het is essentieel om effectieve strategieën te hanteren om de werkdruk te beheersen en een gezonde werk-privébalans te behouden. Benieuwd hoe jij als zorgmedewerker kunt omgaan met de werkdruk?

Wat is een zelfsturend team? Ontdek alle ins en outs

In de hedendaagse, snel veranderende omgeving, waar flexibiliteit en wendbaarheid belangrijke factoren zijn voor succes, kunnen traditionele managementstructuren vaak een belemmering vormen. Daarom richten steeds meer organisaties zich op het creëren van zelfsturende teams. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Je leest het in onze blog!

10 tips resultaatgericht werken

Werken is een essentieel onderdeel van ons leven. We besteden een groot deel van onze tijd aan ons werk en streven ernaar om elke dag het beste van onszelf te geven. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze inspanningen ook de gewenste resultaten opleveren? Hoe kunnen we efficiënter en productiever werken? Je leest het in deze blog!

Teamontwikkelingsplan maken? Een complete handleiding

In een steeds veranderende zakelijke omgeving kan het creëren van een sterk en veerkrachtig team het verschil maken tussen succes en falen. Het vermogen om als een team samen te werken verhoogt de productiviteit, verbetert de efficiëntie en draagt uiteindelijk bij aan de algehele groei van de organisatie. Daarom is het ontwikkelen van een effectief teamontwikkelingsplan cruciaal. Maar hoe stel je zo’n plan op?

Werksfeer verbeteren? Een praktische handleiding met tips

In een werkomgeving is de werksfeer van cruciaal belang voor de productiviteit, tevredenheid en het welzijn van de teamleden. Een goede werksfeer creëren en behouden is essentieel voor het succes van een organisatie. Maar hoe draag je zelf bij aan een betere sfeer op de werkvloer? Leer hier alles over de oorzaken van een slechte werksfeer en hoe je dit kunt verbeteren.

5 fasen teamontwikkeling: Ontdek het model van Bruce Tuckman

Ontdek de 5 fasen teamontwikkeling van Bruce Tuckman en boost de dynamiek binnen je team. Lees onze blog en ontdek in welke fase jouw team zich momenteel bevindt.

Werkdruk te hoog? Zo herken je de signalen en pak je het aan

Hoe pak je een te hoge werkdruk aan? Ongeacht of je nu in de zorg werkt, bij een corporate business of bij een andere instantie. Een te hoge werkdruk gaat ons allemaal aan! In deze blog duiken we dieper in op wat je kunt doen tegen een te hoge werkdruk.

Teamtraject | Het ontwikkelen van meer eigenaarschap

Ieder teamtraject is er een op maat. Als we met een team aan de slag gaan, is het vaak ook een verrassing wat de kern gaat zijn van het teamtraject. Benieuwd hoe we dit Client Servies Team hebben geholpen om uit de overleefstand te komen?

Ontdek het geheim van werkgeluk: 7 tips om werkgeluk te verhogen

Werkgeluk, wat is het, wat zijn de voordelen en hoe kun je als werkgever/werknemer hier zelf voor zorgen? We nemen je in deze uitgebreide blog mee en geven je praktische tips!

Effectief samenwerken: 7 tips voor een succesvol team

Samenwerken is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Een succesvol team is in staat om effectief samen te werken en zo de gestelde doelen te bereiken. Lees hier 7 tips voor om effectief te leren samenwerken.

Organisatieontwikkeling: hoe de teameffectiviteit kan worden verbeterd

Een goed functionerend team kan leiden tot betere prestaties en hogere productiviteit, maar het ontwikkelen van een effectief team is geen gemakkelijke taak. Organisatieontwikkeling is een proces dat zich richt op het verbeteren van de samenwerking binnen een team en het optimaliseren van de prestaties.

Samen één team: kijk mee met het teamtraject van Staatsbosbeheer

“Uit het juiste hout gesneden!?”. Met deze vraag begon het teamtraject van het Team Functioneel Applicatiebeheer van Staatsbosbeheer. Een mooie passende vraag die past bij hun Core Business: het beschermen en ontwikkelen van het kenmerkende groene erfgoed van Nederland. Het teamtraject startte voor hen dan ook in het bos. Benieuwd naar het complete teamtraject? Je leest het hier!

Efficiënt werkoverleg voeren? Zo houd je het einde in zicht

De meeste werkoverleggen vinden plaats aan de hand van een agenda. Gelukkig maar. Alhoewel… Er zijn maar weinig agenda’s die zo opgesteld zijn dat er sprake is van een effectief en efficiënt werkoverleg. Vaak is het een diarree aan onderwerpen. Allemaal punten die dan aan bod gaan komen? Maar waarom? Wat moet de opbrengst daarvan zijn? In het werkoverleg raakt men het spoor al snel bijster. Want over al die onderwerpen valt natuurlijk van alles te zeggen. Of niet. Maar het kan anders. Zorg ervoor dat het einde van een werkoverleg in zicht is.

Positief leiderschap: ben jij Alabastine of WD40?

Hoe geef jij eigenlijk invulling aan jouw leidinggevende/coördinerende rol binnen je team? Ben jij de ‘vuurtoren’? De ‘spin in het web’? De ‘generaal’ of ‘de sweeper bij curling’? Hopelijk niet ‘de trekhaak’ of het ‘afvoerputje’. Is WD40 niet een veel mooier beeld? Jij zorgt dat de boel loskomt. Gaat voor positief leiderschap en zorgt ervoor dat alles gladjes en soepel loopt.

Efficiënt vergaderen: 3 tips om vertraging te voorkomen

Een veelgehoorde klacht is dat vergaderingen lang duren en te weinig opleveren. Wij houden er in Nederland natuurlijk van dat iedereen zijn mening mag geven. Zijn zegje kan doen. Helaas is dit is niet altijd efficiënt. Door af en toe te versnellen tijdens een vergadering, voorkom je vertragingen. Met de juiste vaart bereik je meer resultaten en blijft iedereen aangehaakt.

De 3 eigenschappen van een goede voorzitter

Een goede teamleider/voorzitter/gespreksleider houdt mensen tijdens het werkoverleg bij het onderwerp, bewaakt de tijd en zorgt ervoor dat er besluiten genomen worden. Een hele goede voorzitter stuurt daarnaast op procesniveau. Hij of zij stuurt op wat zich –deels- onder water afspeelt. Want daar gebeuren wezenlijke dingen. Hieronder staan de 3 belangrijkste eigenschappen van een goede voorzitter. Herken jij jezelf hierin?

Ontdek de kracht van een team waarderingsdag

Omdat veel organisaties streven naar een werkcultuur van continu verbeteren en ook teams steeds meer worden uitgedaagd om samen te werken en zelfsturend te zijn, worden de oude HR-systemen aangepast. Zo ontstaan er nieuwe HR-tools ter vervanging van de traditionele functionerings- en beoordelingsgesprekken. Een voorbeeld hiervan is de team waarderingsdag.

Meer continuïteit tijdens een teamoverleg? 3 tips!

We leven in een turbulente tijd. Veranderingen gaan in een hoog tempo. Teams hebben hier continu mee te maken. Voor je het weet word je geleefd door je omgeving en waai je met elke wind mee. Dat zie je dan ook weer terug in het teamoverleg. Er komen steeds weer nieuwe dingen aan bod en er is geen continuïteit tijdens een teamoverleg. Benieuwd hoe je voor meer continuïteit in het teamoverleg kan zorgen? Ontdek het met onze 3 tips!

Interactief vergaderen? Dat doe je met deze 10 tips!

Stop met die saaie vergaderingen en bijeenkomsten en zorg dat je teamleden actief meedoen. Ontdek hier onze 10 tips voor een interactieve vergadering.

Vergadering: verstoringen gaan voor

Het is een oude wet: verstoringen gaan voor. Of je nu wilt of niet. Dat is bij vergaderingen niet anders. En vergaderingen kennen nogal wat verstoringen. Sta daar eens bij stil. Het scheelt je daarna een hoop tijd. En ergernis.

Vast (geroest) tijdens een werkoverleg? 4 tips om in beweging te komen

Herken je dat: een werkoverleg waarbij er geen vooruitgang lijkt te bespeuren? Breng je teamleden letterlijk weer in beweging! Lees hier 4 handige tips uit het boek ‘Zelfsturing vraagt leidinggeven’.

Teamoverleg: mag je eigenlijk wel meebeslissen?

Mag je eigenlijk in een teamoverleg wel meebeslissen? Of is het vooral mee-weten en mee-denken? Vind hier handige tips voor een goed teamoverleg.

Teamsamenstelling: is jouw team te groot?

Teamsamenstelling: is jouw team te groot voor eigenaarschap? Om veranderingen door te kunnen voeren? Laatst had ik een interessante ontmoeting. Deze deel ik graag met je!

10 pijlers om samen te bouwen aan meer zelfsturing in je organisatie

In deze blog vertellen we je meer over het boek ‘Professionals aan het stuur; 10 pijlers om samen te bouwen aan meer zelfsturing in je organisatie’. We geven je alvast een tipje van de sluier en 5 praktische boodschappen uit het boek.

Doelstellingen formuleren: met 2 woorden resultaten behalen

Als we praten over doelstellingen denken we in termen van een resultaat. Een opbrengst. We denken niet in een activiteit. Bij het formuleren van doelstellingen en het bepalen van doelstellingen gaat het vaak niet om het beschrijven wat we als team gaan doen, maar om welke resultaten we gaan behalen. In deze blog lees je met welke 2 woorden je daar verandering in kunt brengen.

Beoordelingsgesprekken voeren? Dé reden om dit wel te doen

Het beoordelingsgesprek. Voor velen toch een doorn in het oog. Wij vertellen je graag waarom beoordelingsgesprekken nog steeds van deze tijd zijn en waarom je deze wèl moet voeren met je personeelsleden.

Team Reconnect: als team weer in verbinding

De verbinding verloren binnen het team? Of hebben sommige teamleden elkaar zelfs nog nooit gezien door het vele thuiswerken? Een goede manier om in verbinding te komen is door middel van de teaminterventie Team Reconnect. Loop in deze blog met ons een dag mee!

Teamfunctioneren: effectieve resultaten in 1 dag

Beter als team functioneren? Lees hier het verhaal van een team dat Chris Peek heeft begeleidt tijdens een teamfunctioneringsdag.

Professionals aan het stuur: 10 pijlers voor meer zelfsturing

Professionals in allerlei beroepsgroepen geven steeds openlijker signalen af dat het zo niet langer meer kan. Ze raken verstrikt in allerlei regels, procedures, protocollen, verslagen en rapporten. Deze professionals kunnen niet meer doen waar ze goed in zijn en waarvoor ze ooit voor hun vak gekozen hebben. Door te zorgen voor meer zelfsturing kan een deel van deze problematiek worden opgelost. Hoe we dit kunnen realiseren lees je hier.

Ontwikkel je team – ontdek wat je als team kunt leren

Ontwikkel je team met ‘Teamontwikkeling’. Er is geen een team dat volledig uitgeleerd is. Zelfs bij professionals komt soms het besef binnen, dat ook daar nog veel te leren valt. Ontdek hier wat je als team kunt leren.

Eigenaarschap vergroten

Het is momenteel weer een veelgestelde vraag: Hoe kunnen we het eigenaarschap vergroten bij teams en medewerkers? Het is dus niet de vraag of je dit zou moeten willen, maar hoe je dat doet. Het lijkt voor iedereen voordelen te hebben, maar zo simpel is het natuurlijk niet. In dit artikel leg ik je uit hoe jij het eigenaarschap in je team kan vergroten aan de hand van 3 praktische tips.

Meer dan een eeuw ervaring

Het Teamlab heeft bij elkaar meer dan een eeuw ervaring in het begeleiden van professionals, teams en organisaties. Wij weten daarom wat wel en niet werkt.

Ieder team krijgt van ons de beste methode, kaders, tools en professionele begeleiding. Met inspirerende voorbeelden waardoor je samen met je teamleden en leidinggevende leert meer lef te tonen, samen resultaten nastreeft en elkaar daarop aanspreekt. Zo bereiken jullie samen meer dan voorheen. Kortom: wij organiseren de werkplaats, een leeromgeving waarin teams zelf kunnen experimenteren, leren, ontwikkelen en excelleren.

Meer over ons

  • Bij het Teamlab boek je concreet resultaat. Gegarandeerd.
  • Onze interventies en trainingen zijn praktisch en effectief, met veel beweging en energie.
  • Je kunt de trainingen los van elkaar volgen of met elkaar combineren.
  • Je krijgt begeleiding van experts. Wij leiden onze trainers en begeleiders zelf op.

Het Teamlab

Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen!

Ik meld mij aan!

Contact

info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught

Stel een vraag
Toolbox downloaden

Wij zorgen voor
ijzersterke teams

Linkedin-in Instagram

© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden

Menu
het teamlab logo wit
  • Home
  • Teamscan
  • Trainingen
  • Online trainingen
  • Boeken
  • Blog
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Teamscan
  • Trainingen
  • Online trainingen
  • Boeken
  • Blog
  • Over ons
  • Contact
Direct afspraak inplannen