Omdat veel organisaties streven naar een werkcultuur van continu verbeteren en ook teams steeds meer worden uitgedaagd om samen te werken en zelfsturend te zijn, worden de oude HR-systemen aangepast. Zo ontstaan er nieuwe HR-tools ter vervanging van de traditionele functionerings- en beoordelingsgesprekken. Een voorbeeld hiervan is de team waarderingsdag.
De traditionele functionerings- en beoordelingsgesprekken worden de laatste tijd sterk bekritiseerd. Professionals geven aan dat een jaarlijks gesprek met een leidinggevende ‘op afstand’ niet veel toevoegt. Leidinggevenden ervaren deze gesprekken op hun beurt vaak als belastend, zeker wanneer je leidinggeeft aan meerdere of grote teams.
In organisaties waarin de mate van zelfsturing toeneemt is het logisch dat er ook andere behoeftes ontstaan naar andere vormen van beoordelen. In teams waarbij er sprake is van een continue professionele dialoog onderling kun je stellen dat er bijna dagelijks over en weer feedback wordt gegeven en continu sprake is van reflecteren op eigen gedrag.
Ik, Véronique, heb goede ervaringen met organisaties waarin ze starten met een pilot in het kader van functioneringsgesprekken binnen teams. Een belangrijke randvoorwaarde voor een pilot is intrinsieke motivatie en de ruimte ervaren om te mogen experimenteren met deze nieuwe vorm.
Als jouw team in aantal FTE te groot wordt, kan dat bijvoorbeeld een belangrijke aanleiding zijn. Of als er een verlangen ontstaat bij de teams zelf, bijvoorbeeld ‘We willen met elkaar een dag op de hei om met elkaar terug te blikken op de afgelopen periode’.
Veel professionals kennen het bestaan ervan nog niet. Voor jou als leidinggevende is het dan ook van belang om hen daarover te informeren en hierover het gesprek aan te gaan met jouw collega’s van HR hierover.
Vanuit de cao is het vaak verplicht voor leidinggevenden om met professionals jaarlijks in gesprek te gaan over hun functioneren. Echter ligt het aantal gesprekken vanuit de cao veelal niet vast. Vanuit een HR-beleid wordt gesteld dat de mate van functioneren in een dossier vastgelegd moet worden. Beiden aspecten kunnen tijdens een zogenaamde ‘Team waarderingsdag’ meegenomen worden.
Tijdens een Team waarderingsdag ga je met teamleden onderling in gesprek en spiegel je elkaar op gedrag aan de hand van vooraf gestelde ontwikkeldoelen. Professionals zijn vaak verbaasd over wat dit kan opleveren. Je creëert meer begrip, verbinding en veel verdieping met elkaar. De output hiervan werkt iedereen uit en kan worden opgenomen in een persoonlijk dossier/HR-systeem.
De kracht van zo’n team waarderingsdag zit in de voorbereiding, begeleiding en de mate van veiligheid van een team. Zorg er als leidinggevende voor dat je de teams goed faciliteert, zodat zij met elkaar de ruimte voelen om open met elkaar in gesprek te gaan.
Een procesbegeleider is hierbij een belangrijke randvoorwaarde, zodat iedereen volledig onderwerp van gesprek kan zijn en de ruimte voelt zich open uit te spreken. Zo is het van belang dat er voor iedereen evenveel tijd en ruimte is om het eigen individuele functioneren onder de loep te nemen en nieuwe ontwikkelafspraken te maken.
Wil je ons graag als procesbegeleider op jullie team ontwikkelingsdag? Neem dan contact met ons op! Onze experts kijken graag wat ze voor jullie kunnen doen.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden