In de snelle, concurrentiegerichte, resultaat gedreven en onderbemande werkomgeving ervaren veel mensen een hoge werkdruk. Hoewel een zekere mate van druk kan leiden tot verbeterde prestaties en productiviteit, kan een te hoge werkdruk schadelijke gevolgen hebben voor zowel jou als persoon als de organisatie als geheel.
Hoe pak je een te hoge werkdruk aan? Ongeacht of je nu in de zorg werkt, bij een corporate business of bij een andere instantie. Een te hoge werkdruk gaat ons allemaal aan. In deze blog duiken we dieper in op wat je hiertegen kunt doen. Jullie situatie nu gelijk aanpakken? Bekijk onze teamtraining ‘Team Vitaliteit‘ en beweeg van werkdruk naar werkgeluk (én met meer energie).
Laten we beginnen bij het begin: wat is werkdruk?
Werkdruk ontstaat wanneer de eisen en verwachtingen van een functie niet in balans zijn met de beschikbare tijd, middelen of vaardigheden. Het gevoel van druk kan versterkt worden door:
Hoewel een bepaalde mate van druk kan motiveren, heeft een te hoge werkdruk vaak een negatieve impact op de mentale en fysieke gezondheid.
Het is belangrijk om te herkennen wanneer de werkdruk de grens bereikt van wat gezond is. Hier zijn vier veelvoorkomende signalen:
Belangrijk: Wanneer teams deze signalen vertonen, is het tijd om in te grijpen. De gevolgen van een aanhoudend hoge werkdruk kunnen verstrekkend zijn.
Gelukkig zijn er concrete stappen om werkdruk aan te pakken. Je kunt dit dan ook op verschillende manieren doen:
Een open gesprek over werkdruk is de eerste stap naar verbetering. Werknemers moeten zich veilig voelen om hun zorgen te uiten zonder angst voor negatieve gevolgen.
Haal het maximale uit je tijd door te werken met methodes zoals de Eisenhower-matrix. Leidinggevenden kunnen hierbij ondersteunen door taken slim te verdelen en duidelijke doelen te stellen.
Een gezonde balans tussen werk en privéleven is belangrijk om stress te verminderen en de werkdruk beter aan te kunnen.
Een gebrek aan de juiste vaardigheden of kennis kan werkdruk verhogen. Investeer daarom in gerichte opleidingen om werknemers efficiënter en zelfverzekerder te laten werken.
Fysieke en mentale gezondheid vormen de basis voor goed functioneren op het werk. Bedrijven die hierin investeren, zien vaak een verhoogde betrokkenheid en productiviteit.
De kracht van een teamtraining: van werkdruk naar werkgeluk.
Bij Het Teamlab begrijpen we dat werkdruk niet alleen een individuele uitdaging is, maar ook een teamkwestie. Onze teamtraining ‘Team Vitaliteit’ helpt teams niet alleen om werkdruk te verminderen, maar ook om deze om te zetten in energie en verbinding.
Wat kun je verwachten?
Bekijk de teamtraining ‘Team Vitaliteit’
Met onze aanpak zorgen we voor direct resultaat, waardoor werkdruk wordt omgezet in werkgeluk.
De gevolgen van een aanhoudende hoge werkdruk strekken verder dan een individueel teamlid en het team. Op lange termijn kan het leiden tot een hoog ziekteverzuim, wat de continuïteit van de werkzaamheden in gevaar brengt en extra druk legt op de resterende collega’s. Ook kan het de bedrijfscultuur negatief beïnvloeden, waarbij stress en ontevredenheid sluipenderwijs de norm worden. Deze negatieve sfeer kan doorsijpelen naar klantrelaties en de reputatie van het bedrijf in de branche.
Bovendien kunnen creativiteit en innovatie, cruciaal voor groei en aanpassingsvermogen in een snel veranderende markt, sterk verminderd worden wanneer werknemers constant onder druk staan. Het is daarom van essentieel belang voor organisaties om de tekenen van te hoge werkdruk te herkennen en aan te pakken voordat de gevolgen onomkeerbaar worden!
We hebben het in deze blog gehad over hoe je een hoge werkdruk kunt aanpakken. Het is ook mogelijk om een hoge werkdruk om te denken. Veel mensen ervaren het namelijk als een belemmering, maar wat als je het ziet als kans? In onze blog ‘Werkdruk omdenken‘ vertellen we je hier graag meer over!
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden