Het realiseren van teamdoelen is een belangrijke pijler voor het succes van elk team. Teams waarin teamleden gezamenlijk aan dezelfde doelen werken, presteren beter dan teams waarin doelen onduidelijk zijn of waarin de focus alleen op individuele prestaties ligt. Het gebrek aan gedeelde teamdoelen kan leiden tot verwarring, frustratie en een gebrek aan betrokkenheid.
Waarom zijn gezamenlijke teamdoelen belangrijk?
Teamdoelen realiseren begint bij het besef dat samenwerking binnen het team een krachtig middel is om tot betere resultaten te komen. Toch ligt de focus op veel werkvloeren vaak nog op individuele doelen. Dit zien we bijvoorbeeld bij juristen, accountants en consultants die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen klanten, maar minder betrokken zijn bij de bredere teamdoelen.
Zonder gezamenlijke doelen wordt het lastig om het potentieel van een team volledig te benutten. Teamtrainingen kunnen helpen om deze patronen te doorbreken. Door samen te werken aan heldere, concrete doelen groeit niet alleen het teamresultaat, maar ook de motivatie en het werkplezier van teamleden.
Hoe stel je goede teamdoelen op?
Om goede teamdoelen op te stellen, moet je soms even een stapje terug. Het startpunt vormt hierbij het bestaansrecht van het team. De volgende vragen zijn hierbij ondersteunend:
- Wat is onze missie?
- Wie zijn onze klanten? Hoe ziet onze klantketen eruit?
- Welke producten of diensten leveren wij?
- Wat zijn belangrijke succesfactoren? Denk hierbij aan prijs, kwaliteit, beleving, doorlooptijd, slagings- percentage, marge, foutreductie, veiligheid, omzet, welbevinden, etc. Kies de belangrijkste uit. Bepaal vervolgens hoe je die gaat meten (bijvoorbeeld aantallen, %, €, schaalscore, tijd).

Het formuleren van gezamenlijke teamdoelen
Je kunt collega’s en teamleden gezamenlijk verantwoordelijk maken door te starten met het formuleren van gezamenlijke doelen. Doelen kunnen hierbij gericht zijn op:
- Het WAT: de inhoudelijke resultaten (de zogenaamde taakdoelen).
- Het HOE: de samenwerking (de zogenaamde samenwerkingsdoelen). Hierbij gaat het over de vraag wat hebben wij samen te doen om die taakdoelen gerealiseerd te krijgen? Dus niet alleen: wat leveren we als team op, maar ook: hoe doen we dat? Hoe gaan we met elkaar om? Naast inhoud is het proces van samenwerking namelijk heel belangrijk bij meer zelfsturing als team.
Het bepalen van heldere én concrete teamdoelen is belangrijk. Omwille van de focus en om ervoor te zorgen dat deze doelen ‘top of mind’ blijven, is beperking een vereiste. Wij hanteren zelf de richtlijn van twee taakdoelen en één samenwerkingsdoel per team. Hoe meer doelen je als team stelt, hoe kleiner de focus op het resultaat wordt.
Waar moeten teamdoelen aan voldoen?
Doelen moeten concreet en realistisch zijn, oftewel de kans moet groot zijn dat je als team in de gelegenheid bent om het succes samen te bereiken. Alleen dan houd je de beweging op gang … Dit wil niet zeggen dat je als team nog steeds een enorme ‘to do’-lijst hebt met alle jaarlijks terugkerende activiteiten en werkzaamheden die je met elkaar moet verrichten. Deze concrete teamdoelen helpen om ook daarin de focus te bepalen en in gesprek te gaan over wat je nog wel te doen hebt samen en wat je niet meer gaat doen (input voor de ‘to don’t list’ als team).
Samenwerkingsdoelen laten zich over het algemeen wat minder in aantallen of percentages uitdrukken dan taakdoelen. Dan kun je zo concreet mogelijk beschrijven wat je wilt zien, welk gedrag, in welke situatie. Samenwerkingsdoelen zijn zelden een doel op zich, maar moeten helpen om de taakdoelen te realiseren. Deze doelen zijn vaak sterk bepalend voor de manier waarop professionals hun team ervaren en dragen dus bij aan motivatie en zingeving.
De uitdaging ligt er overigens in om alle doelen dusdanig te formuleren dat intensieve samenwerking van belang is om deze doelen te realiseren. De meerwaarde van het werken in teams zit er tenslotte in om gezamenlijk te komen tot een betere dienstverlening of een beter product.
4 voorbeelden taakdoelen
- Aan het eind van dit jaar hebben we het totale percentage afboekingen met 10% naar beneden gebracht ten opzichte van vorig jaar.
- De gemiddelde waardering van onze studenten over de vakken van onze sectie bedraagt aan het einde van dit schooljaar minimaal een 7,5.
- De gemiddelde wachttijd van patiënten aan onze balie bedraagt aan het einde van dit kwartaal niet meer dan twee minuten.
- Onze geacquireerde omzet groeit het komende kwartaal met 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar, zodat we financieel gezond blijven.
4 voorbeelden samenwerkingsdoelen
- In onze teambijeenkomsten lossen we onze eigen problemen op, door de nadruk te leggen op voorstellen, ideeën en mogelijkheden.
- We komen qua visie meer op een lijn, door bij het bespreken van uitgaande projectvoorstellen met minimaal één collega aandacht te hebben voor de financiële onderbouwing en een gezonde marge, maar ook door in te gaan op de onderliggende opvattingen en overtuigingen over het aanbod.
- We nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de sfeer in ons team, door elkaar aan te spreken als we ergens last van hebben. Niet om ons gelijk te halen, wel om zaken te verbeteren en de samenwerking te verbeteren.
- Dat ieder zich blijft ontwikkelen, zien we als een teamverantwoordelijkheid. Daarom bespreken we jaarlijks ieders voortgang, waarbij we ook concrete afspraken maken hoe we elkaar daarbij ondersteunen.
7 tips om tot concretere en meer gedragen doelen te komen
- Gebruik de klantketen als uitgangspunt: Maak de klantketen als leidend principe bij het stellen van doelen. Neem klantwaarde en de klantketen als uitgangspunt om doelen en KPI’s (kritische prestatie indicatoren) te formuleren. En maak niet de functionele organisatiestructuur leidend.
- Formuleer samen de teamdoelen: Commitment op teamdoelen is van groot belang. Oftewel omarmen alle professionals de teamdoelen? Vinden zij ze realistisch en/of uitdagend? Uiteindelijk weten de professionals dit zelf toch het beste.
- Maak een actief en interactief proces van het komen tot teamdoelen: Ga samen aan het werk. Je mag van professionals (en teams) verwachten dat ze zich bewust zijn van de bijdrage die zij kunnen leveren aan het succes van de organisatie. Dus als ze goed geïnformeerd zijn over de koers en organisatiedoelen, moeten zij in staat zijn om zelf met voorstellen te komen over hun doelstellingen. Het management kan daar dan al dan niet mee akkoord gaan, uiteraard onderbouwd. Als je het zo aanpakt, voelen alle betrokkenen zich mede-eigenaar van de doelstellingen en wordt de kans groter dat iedereen zich optimaal inzet voor het realiseren ervan. Iedereen neemt eigenaarschap.
- Check altijd of de uiteindelijke teamdoelen in lijn zijn met de organisatie-doelen: Zijn de individuele doelen op hun beurt weer in lijn met de teamdoelen? Dekken alle individuele doelen samen de teamdoelen?
- Bij alles geldt dat wat je met elkaar afspreekt wel in de cirkel van invloed (zie kader) van de professional moet liggen. Want niets is zo demotiverend dan wanneer je aan het eind moet concluderen dat de resultaten, doelen, successen (hoe je het ook noemt) niet behaald zijn, maar dat dat weinig te beïnvloeden was door de professional. Dat is een garantie dat de volgende keer helemaal geen eigenaarschap gevoeld wordt.
- Operationaliseer de teamdoelen: als dat ons doel is, wie moet dan wat (concreet), wanneer ondernemen om dat als team te kunnen realiseren. Welke middelen (mensen), faciliteiten en regelcapaciteit zijn nodig, etc. Zo kun je het samenwerkingsdoel vertalen naar nieuw gedrag: Wat vragen deze inhoudelijke doelen van ons voor wat betreft de samenwerking? En hoe ziet dit in gedrag eruit? Wat doen we vooral wel? En met welk (oud) gedrag moeten we stoppen? Een goede toets is het volgende: stel dat er een andere leidinggevende of collega komt, kan die dan na het lezen van de geformuleerde doelen bepalen of ze wel of niet behaald zijn? Zo ja, dan zijn ze voldoende concreet, meetbaar, etc. beschreven.
- Beantwoord met elkaar de vraag: welke successen gaan we aan het eind van de gestelde periode (kwartaal, half jaar of bv. jaar) vieren? En zo ja, hoe willen we dit vieren? Dat laatste pakt soms leuk uit als extra beloning en draagt bij aan een extra teamgevoel. Want wie kijkt er nu niet uit naar een avondje bowlen met het team? Of samen een middag Bossche Bollen maken? Of .. vast andere leuke suggesties. Breng ze vooral in bij je eerstvolgende teamoverleg.
Hoe teamtrainingen helpen bij het realiseren van teamdoelen
Bij Het Teamlab helpen we teams om hun doelen helder te formuleren en deze samen te realiseren. Tijdens onze energieke teamtrainingen werken we aan:
- Het versterken van onderlinge samenwerking.
- Het creëren van eigenaarschap binnen het team.
- Het verbeteren van communicatie en feedbackvaardigheden.
Deze trainingen zorgen voor concrete inzichten en praktische handvatten die direct toepasbaar zijn. Het resultaat? Teams die met meer focus, motivatie en plezier samenwerken aan hun doelen.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een succesvol en doelgericht team. Aarzel niet en zet de eerste stap naar meer teamresultaat en werkplezier.
Neem contact met ons op
7 Tips voor jullie jaarplan
Laat je inspireren en ga direct aan de slag!