– door Chris Peek, mede-oprichter van Het Teamlab –
Het is momenteel een veelgestelde vraag: “Hoe kunnen we het eigenaarschap vergroten bij teams en medewerkers?” Het is dus niet de vraag of je dit zou moeten willen, maar hoe je dat doet. Het lijkt voor iedereen voordelen te hebben, maar zo simpel is het natuurlijk niet. In dit artikel leg ik je uit hoe jij het eigenaarschap in je team kan vergroten aan de hand van 3 praktische tips.
Voordat we gaan kijken naar het vergroten van eigenaarschap, stel ik voor om eerst eens een stap terug te zetten. Je hebt medewerkers die zich betrokken voelen en medewerkers die dat niet -meer- hebben. De laatste groep is wellicht ergens afgehaakt. Teleurgesteld, gefrustreerd, niet meer bij machte, gedemotiveerd. Je zou misschien denken dat de klagers en mopperaars bij de groep van niet betrokkenen horen. Maar dat zie ik anders. Zij spreken zich tenminste uit. Wellicht omdat het ze nog ergens boeit, omdat ze zich nog ergens betrokken voelen.
Klagen en mopperen schaar ik onder de categorie tegen-denken. Dan praat je vooral over problemen, wat niet deugt, onmogelijkheden etc. Daarnaast heb je mee-denken. Dan heb je het vooral over oplossingen, ideeën, voorstellen, wat wel kan etc.
Tegen-denken kan waardevol zijn. Het zijn immers dingen die aan de kaak gesteld moeten worden. Niet alles kan en realisme is nuttig. En soms lucht het ook even lekker op. Maar uiteindelijk is het een doodlopende weg. ‘t Gaat nergens heen. Want wat gaan we dan doen? Wie voelt zich dan verantwoordelijk? En hoe vergroten we eigenaarschap?
Wil je eigenaarschap vergroten bij teams en medewerkers? Dan moet je met elkaar vanuit mee-denken praten. Uiteindelijk gaat het om de oplossing, het voorstel, het idee. Daarmee komen we verder en kunnen we het eigenaarschap in het team vergroten en de resultaten verbeteren.
Dit lijkt betrekkelijk eenvoudig. En dat is het eigenlijk ook wel. Als je maar door hebt op welk spoor iemand zit. Van een tegen-denker kun je een mee-denker maken. Het vraagt wat gespreksvaardigheden. En soms wat geduld. Begrip helpt overigens nog meer…
Er is echter een categorie die wat lastiger te lezen is, omdat die zich vooral vragend uit. Let er maar eens op tijdens bijvoorbeeld een werkoverleg, daar komt het veel voor. Mensen kaarten zaken vragend aan. Maar ja, wie gaat er dan over de antwoorden? Vaak zien we dat dat dan de leidinggevenden zijn. Die moeten alleen al vanuit hun positie vaker in een mee-denk stand staan. Dat betekent dat de rest dat dan niet hoeft?
Wil je met zijn allen in een mee-denk modus komen en eigenaarschap vergroten, dan loont het om niet direct in te gaan op die vragen. Maar eerst eens te informeren naar het idee, voorstel of advies van de ander. Daarna kun jij altijd nog jouw idee inbrengen. Maar door dit te doen zet je de ander, vaak ook nog eens onbewust in mee-denken. En daarmee vergroot je het eigenaarschap!
Teams leren dit overigens heel snel. Tenminste als ze hun patronen herkennen. “Wat is je voorstel?” is dan een veel gebezigde uitspraak. Op een gegeven moment is dat zelfs al niet meer nodig, maar doen mensen het vanzelf.
Maar let op. Als je een voorstel inbrengt gaan anderen daar iets van vinden. Dat is niet altijd leuk om te horen. Zeker in teams met wat minder onderling vertrouwen kan het dan wat minder leuk worden. Maar ook dan geldt: blijf met elkaar praten vanuit mee-denken. Dus het gaat er niet zozeer om wat je mening is, maar kom vooral met een beter voorstel als je het andere voorstel niet zo goed vindt. Dan neem je echte verantwoordelijkheid. Dan is er sprake van eigenaarschap.
Wil jij met je collega’s werken aan een ijzersterk team? Bij Het Teamlab bieden we korte en praktische interventies. Kies een passende training en na 1 dag heb je een concreet resultaat. Ga jij voor onze training Team Ownership voor meer eigenaarschap binnen je team? Of ga jij juist voor Team Reconnect voor een betere verbinding met elkaar? Het maakt niet uit waarin jij je team wilt versterken, bij Het Teamlab staan we voor je klaar. Bekijk al onze trainingen of neem contact op voor een persoonlijk advies!
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden