Onze samenleving verandert snel. Ons werk dus ook. Meer dan ooit draait het om teamwork. Waarom? Omdat vraagstukken en omstandigheden waarmee organisaties geconfronteerd worden steeds complexer worden en dus niet meer door één persoon opgelost kunnen worden. Ook lukt het niet meer om alle oplossingen ‘bovenin’ de organisatie te bedenken. De ervaring, kennis en inzichten van de mensen op de werkvloer zijn juist nodig om tot een goede aanpak te komen. We hebben elkaar dus hard nodig om bij te blijven. Dit maakt het begrijpen van teams, en de bijbehorende fasen teamontwikkeling, heel belangrijk.
Een van de manieren om teams beter te begrijpen, is door te kijken naar hoe ze zich ontwikkelen. Daar heeft psycholoog Bruce Tuckman in 1965 een handig model voor gemaakt. Hij verdeelde de ontwikkeling van teams in verschillende fasen. Dit zijn de ‘5 fasen teamontwikkeling‘. Elke fase heeft zijn eigen kenmerken en dat geeft ons een mooi overzicht van de groei van een team.
In deze blog vertellen we je meer over dit model van Bruce Tuckman. We bekijken daarbij elke fase. Wat gebeurt er in die fase? Wat zijn de uitdagingen? En hoe kun je daar als team het beste mee omgaan? Of je nu leiding geeft aan een team, op de HR-afdeling werkt of gewoon deel uitmaakt van een team, we hopen dat je iets kunt leren! Iets dat je helpt om je team nog beter te maken. Want daar hebben we uiteindelijk allemaal iets aan, toch?
We zijn ons er overigens van bewust dat Tuckmans model niet onomstreden is. Dat gaf hij zelf destijds ook al aan. Zo is het bijvoorbeeld niet zo dat je als team alle stadia moet doorlopen. Het is dus geen gebod. Maar uit de praktijk weten we dat het wel een handig hulpmiddel is om te kijken naar teams. Als je hulp nodig hebt bij jouw teamontwikkeling of bijvoorbeeld bij het samenstellen van een teamontwikkelingsplan, bekijk dan eens onze teamtrainingen. Al onze teamtrainingen kunnen worden aangepast naar jullie specifieke behoeftes.
De 5 verschillende fasen van het model van Bruce Tuckman zijn:
De eerste fase van teamontwikkeling wordt de vormingsfase genoemd. In deze fase komen de teamleden samen en beginnen ze elkaar te leren kennen. Er kan een gevoel van beleefdheid of ongemakkelijkheid zijn, omdat de teamleden zich nog niet volledig op hun gemak voelen en elkaar nog niet voldoende kennen. Ze beginnen te begrijpen wat de doelen van het team zijn en hoe zij een bijdrage kunnen leveren. Het is belangrijk om gedurende deze fase duidelijke communicatie en leiderschap te bieden om verwarring te voorkomen.
Is er net een nieuw team samengesteld binnen je organisatie? Kies dan voor de 1-daagse teamtraining ‘Team Start-up‘ en geef je team de beste start als mogelijk. Met deze teamtraining leren jullie elkaar goed kennen, weten jullie de expertises van elkaar en doorlopen jullie met gemak deze eerste fase van de teamontwikkeling.
De tweede fase is de stormingsfase. Dit kan een moeilijke tijd zijn voor het team, omdat er meningsverschillen en conflicten kunnen ontstaan over zaken als teamdoelen, rollen en verantwoordelijkheden. Het is een noodzakelijk deel van het proces, omdat het teamleden in staat stelt om hun meningen te uiten en te leren hoe ze effectief kunnen samenwerken. Het is cruciaal om een omgeving te creëren waarin constructieve kritiek wordt verwelkomd en gewaardeerd.
In de stormingsfase blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat er op een goede manier samen wordt gewerkt en hoe er met feedback kan worden omgegaan. Komen jullie hier niet helemaal aan uit en schuurt het binnen het team? Kies dan voor de 1-daagse teamtraining ‘Team Feedforward‘. Tijdens deze teamtraining krijgen jullie handvatten voor constructieve feedback geven, weet iedereen hoe er naar hem/haar gekeken wordt en leert iedereen om zichzelf concreter uit te spreken.
De derde fase van het model van Bruce Tuckman is de normingsfase. Tijdens de normingsfase beginnen de teamleden overeenstemming te bereiken over regels, rollen en verwachtingen. Ze beginnen elkaar te respecteren en te waarderen, wat leidt tot meer samenwerking en eenheid binnen het team. De communicatie verbetert, de teamleden beginnen elkaars sterke punten te herkennen en ze raken beter op elkaar ingespeeld.
Blijft je team op dit onderdeel ‘hangen’? Kies dan voor de 1-daagse teamtraining ‘Team Roles‘. In deze teamtraining leren jullie wie wat doet, wat je van elkaar mag en kunt verwachten, en worden de rollen en verantwoordelijkheden bepaalt.
De vierde fase wordt de prestatiefase genoemd. Dit is het punt waarop het team zijn volle potentieel bereikt en effectief begint te werken aan het bereiken van zijn doelen. Teamleden vertrouwen elkaar, communiceren effectief en zijn in staat om taken soepel en efficiënt uit te voeren. Dit is het punt waarop echte synergie ontstaat en het team meer wordt dan de som van zijn delen.
Is het op de een of andere manier toch nog lastig om de doelen te behalen? Of blijft het jaarplan na een paar maanden onderin de lade liggen? Tijdens de 1-daagse teamtraining ‘Team Goals‘ ga je met je team onder begeleiding van onze experts werken aan een jaarplan dat wél werkt. Na de training kunnen jullie direct aan de slag met het gezamenlijke doel!
De laatste fase, die later door Bruce Tuckman werd toegevoegd, is de fase van verstoring of herstructurering. Deze fase wordt gekenmerkt door het einde van het project of het vertrek van teamleden. Het kan ook een tijd van reflectie zijn waarin teamleden de ervaring evalueren en leren van wat ze hebben bereikt.
Elk team is uniek en kan de fasen van teamontwikkeling in verschillende tempo’s doorlopen. Sommige teams kunnen vastzitten in de stormingsfase, terwijl anderen misschien snel de prestatiefase bereiken. Het is belangrijk voor managers en teamleiders om deze fasen te herkennen en te begrijpen hoe ze hun team door elk stadium kunnen begeleiden.
Inzicht in de fasen van teamontwikkeling kan managers en teamleiders helpen om effectieve communicatie te bevorderen, conflicten te beheren en een omgeving te creëren waarin alle teamleden zich gewaardeerd en gehoord voelen. Dit kan op zijn beurt leiden tot hogere teamproductiviteit, betere teamdynamiek en uiteindelijk een succesvoller bedrijf.
Bovendien kunnen teamtrainingen, zoals die wij bij Het Teamlab aanbieden, een grote rol spelen bij het faciliteren van de groei en ontwikkeling van een team. Door middel van teambuilding activiteiten, workshops en 1-daagse trainingssessies kunnen we teams helpen om beter te begrijpen hoe ze effectief kunnen samenwerken, communiceren en problemen oplossen. Dit kan hen helpen om sneller en efficiënter door de fasen van teamontwikkeling te navigeren en hun volledige potentieel te bereiken.
In een wereld die steeds meer afhankelijk is van samenwerking en teamwerk, is het begrijpen en beheersen van de fasen van teamontwikkeling essentieel. Ongeacht de grootte of aard van je team, door te investeren in teamontwikkeling kun je de effectiviteit, efficiëntie en tevredenheid van je team verbeteren. En dat zal uiteindelijk leiden tot betere resultaten voor je bedrijf!
Benieuwd hoe wij je precies verder kunnen helpen? Neem dan contact met ons op! We nemen graag de mogelijkheden met je door. Daarnaast kun je ook alvast de gratis teamscan doen.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden