– afkomstig uit het boek ‘Zelfsturing vraagt leidinggeven‘, tip 9 –
Herken je dat? Een werkoverleg waarbij de boel vast lijkt te zitten. Waarbij er geen beweging meer in te krijgen is. Er is geen vooruitgang te bespeuren. Mensen graven zich verder in, haken af, duiken weg of zijn onzichtbaar. Wat doe je dan als leidinggevende/gespreksleider/voorzitter tijdens een werkoverleg zoals dit? Pak het eens anders aan. Breng mensen –letterlijk- in beweging.
Heel wat jaren geleden zat ik eens een internationaal onderzoekersoverleg voor. We moesten een bepaald vraagstuk tackelen. Maar jee, wat was het lastig. We kwamen er maar niet uit. Dit werkoverleg zat muurvast. Ik werd als –onervaren- voorzitter steeds ongeruster. Voelde me sterk verantwoordelijk voor het resultaat van dit werkoverleg.
Een van de deelnemers, een Engelsman, stelde voor “Let’s go for a walk.” Had ik dat nou goed begrepen? Een stukje gaan wandelen met zijn allen? Nee toch zeker? We moesten werken! De anderen in de groep wilden graag naar buiten. Dus jassen aan en aan de kuier. En daar, in de lommerrijke omgeving van het conferentieoord, terwijl de natte sneeuw op ons neerdaalde, kwam de doorbraak van dit lopende werkoverleg. Daarna liep het als een trein …
Is je werkoverleg met zijn allen zittend om een tafel? Vaak kiezen mensen steeds dezelfde stoel. Met dezelfde buurman. Het laat zich vaak voorspellen. Zo ook het verloop van het overleg. Doorbreek dit standaard werkoverleg eens. Kies eens voor een andere opstelling. Laat mensen eens op een andere stoel gaan zitten. Of kies eens voor een andere omgeving.
Slecht weer buiten of zijn mensen slecht ter been? Je kunt een inspirerend en ‘ander’ werkoverleg ook binnen doen. 3 manieren waarop je dat kunt doen zijn:
Allemaal voorbeelden waardoor mensen tijdens een werkoverleg letterlijk in beweging moeten komen. En ook allemaal iets gaan doen. Je zult merken: er ontstaat een andere energie, meer betrokkenheid, meer humor, nieuwe invalshoeken.
En ja, het is vast even wennen om een werkoverleg niet alleen zittend te doen. Misschien ook wat ongemakkelijk voor sommigen. Maar zet het in alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En verbaas je over de resultaten!
Bovenstaande tekst is afkomstig uit tip 9 uit het boek ‘Zelfsturing vraagt leidinggeven’. Benieuwd naar de rest van dit boek? Je bestelt hem eenvoudig via onze eigen website.
Bekijk het boek ‘Zelfsturing vraagt leidinggeven’
Wil je iedere week een andere tip ontvangen uit het boek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbriefreeks ’50 tips leidinggeven’. Je ontvangt – helemaal gratis – iedere week een handige tip over leidinggeven, met daarbij toelichting en inspirerende voorbeelden.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden