Als we praten over doelstellingen denken we in termen van een resultaat. Een opbrengst. We denken niet in een activiteit. Bij doelstellingen formuleren en bepalen gaat het vaak niet om het beschrijven wat we als team gaan doen, maar om welke resultaten we gaan behalen.
Denken in resultaten is nogal eens lastig om te doen. Wij denken namelijk vaker in activiteiten, dan in resultaten. Vraag bijvoorbeeld maar eens aan je zoon of dochter wat die vandaag op school gedaan heeft. Dan krijg je meestal wel een antwoord. Maar als je vraagt wat hij of zij vandaag op school geleerd heeft? Hetzelfde geldt overigens ook nogal eens voor leerkrachten. Ze kunnen precies vertellen welke activiteiten ze die dag met de leerlingen gedaan hebben. Maar aangeven wat ze hun leerlingen geleerd hebben is veel lastiger.
Hetzelfde geldt ook in andere settings. Denk maar eens aan je eigen werk. Wat je hebt gedaan kun je meestal wel vertellen. Maar wat je opbrengst was? Welke resultaten je op dat moment heb je bereikt?
In vergaderingen zie je dit probleem ook. Veel opgestelde agenda’s zijn een soort van onderwerpenlijstjes. En vervolgens praten we er met zijn allen heel wat op los. Maar daar waar een agenda wordt voorzien van een vooraf gedefinieerd resultaat, gaat het vaak veel efficiënter. Want dan weet iedereen dat er echt een besluit moet komen, of dat het alleen maar om suggesties/ideeën verzameling gaat, dan wel dat het informatieoverdracht betreft.
Als je dit zo leest, dan lijkt het eenvoudig, maar dat is het niet. Kijk nog maar eens naar de doelstellingen die je voorheen formuleerde. Waarschijnlijk veel activiteiten! Het volgende gaat je daar heel goed bij helpen: als je een activiteit beschrijft, zet je achter de zin het woord zodat. Of waardoor. Vrijwel automatisch rolt er dan een opbrengst uit.
Bijvoorbeeld: Als doelstelling wordt er geformuleerd dat iemand een training Klantgerichte helpdesk gaat volgen. Zet hier: zodat …. achter. In dit voorbeeld:
Medewerker X heeft de training Klantgerichte helpdesk gevolgd, zodat hij 90% van de klantcontacten zelfstandig en klachtenvrij afwerkt.
Of: Oorspronkelijke doelstelling: We organiseren een klantenmiddag. Deze doelstelling wordt nu anders geformuleerd: We organiseren een klantenmiddag, waardoor we minstens 25 klanten weer ontmoet hebben, zodat we weten wat hun ervaring met ons systeem is.
In dit voorbeeld kun je zelfs nog wel even doorgaan met het toevoegen van zodat of waardoor. Zoals je ziet wordt de uitkomst steeds meer in termen van een opbrengst geformuleerd. Daarnaast wordt ook steeds meer duidelijk waarom je de dingen eigenlijk doet. Waar het toe moet leiden. Een groot voordeel hiervan is dat mensen zich niet meer zozeer op de activiteiten gaan richten, maar misschien ook wel andere wegen gaan zoeken om de beoogde resultaten te realiseren. En dat alleen maar door het gebruik van twee simpele woorden!
Doelstellingen formuleren was nog nooit zo gemakkelijk!
Naast doelstellingen formuleren zijn er eventueel nog andere punten waar jullie je als team op kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het formuleren van een missie en visie of een compleet nieuwe aanpak om de juiste koers te houden. Om teams op weg te helpen bieden we diverse interventies aan.
Willen jullie je als team verbeteren op een ander specifiek front? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden